Czy pieczenie chleba w domu się opłaca? Wbrew pozorom tak! Przygotowanie i pieczenie chleba wymaga jedynie dobrej mąki i sprawdzonego przepisu. Oczywiście kupno pieczywa w sklepie jest prostsze, szybsze i mniej kłopotliwe, jednak jakość domowego chleba i jego smak jest nieporównywalny z pieczywem z mrożonego wypieku. Dodatkowym bonusem jest brak zbędnych spulchniaczy, konserwantów, emulgatorów oraz boski zapach, który roznosząc się po całym domu, może niektórym z nas przypominać smaki dzieciństwa. Poznaj prosty przepis do samodzielnego przygotowania w domu.
Przygotowanie domowego chleba nie musi zabierać Ci całego dnia. Ten smakowity wypiek z chrupiącą skórką przygotujesz błyskawicznie w porównaniu do innych dostępnych przepisów.
Czego potrzebujesz:
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej
- 100 g zakwasu żytniego (możesz użyć 1 opakowanie zakwasu suchego)
- 4 g drożdży suchych
400 ml ciepłej wody
Składniki mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przełóż do foremki i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Piecz 10 min w 250 stopniach.
Po tym czasie zmień temperaturę pieczenia na 200 stopni i piecz przez 45 min.
Następnie wyjmij chleb z foremki i włóż z powrotem do piekarnika, aby podpiec boki chleba (możesz go położyć wierzchem do dołu).
Twój wypiek jest już gotowy. Smakowity wypiek przygotowany w domu utrzyma świeżość przez kilka dni.