Szukaj
Infolinia 501384968
BIORYNECZEK
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Czas na chleb

Czy pieczenie chleba w domu się opłaca? Wbrew pozorom tak! Przygotowanie i pieczenie chleba wymaga jedynie dobrej mąki i sprawdzonego przepisu. Oczywiście kupno pieczywa w sklepie jest prostsze, szybsze i mniej kłopotliwe, jednak jakość domowego chleba i jego smak jest nieporównywalny z pieczywem z mrożonego wypieku. Dodatkowym bonusem jest brak zbędnych spulchniaczy, konserwantów, emulgatorów oraz boski zapach, który roznosząc się po całym domu, może niektórym z nas przypominać smaki dzieciństwa. Poznaj prosty przepis do samodzielnego przygotowania w domu.


Przygotowanie domowego chleba nie musi zabierać Ci całego dnia. Ten smakowity wypiek z chrupiącą skórką przygotujesz błyskawicznie w porównaniu do innych dostępnych przepisów. 

Czego potrzebujesz:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej 
  • 100 g zakwasu żytniego (możesz użyć 1 opakowanie zakwasu suchego)
  • 4 g drożdży suchych

400 ml ciepłej wody

Składniki mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przełóż do foremki i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Piecz 10 min w 250 stopniach. 

Po tym czasie zmień temperaturę pieczenia na 200 stopni i piecz przez 45 min. 

Następnie wyjmij chleb z foremki i włóż z powrotem do piekarnika, aby podpiec boki chleba (możesz go położyć wierzchem do dołu). 

Twój wypiek jest już gotowy. Smakowity wypiek przygotowany w domu utrzyma świeżość przez kilka dni. 

 


Powiązane produkty

 Mąka Pszenna Typ 850 chlebowa 1Kg
4,90 PLN

Mąka Pszenna Typ 850 chlebowa 1Kg

Maka pszenna chlebowa Typ: 850 Waga: 1kg
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl