Parzenie na zimno — wypróbuj tego sposobu na letnie upały. Cold brew, czyli rodzaj parzenia kaw, herbat i ziół na zimno, to świetny sposób na schłodzenie się w upalne dni. Możesz w ten sposób przyrządzić pyszną orzeźwiającą kawę lub herbatę. Dzisiaj zajmiemy się przygotowaniem herbaty mrożonej.
Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania herbaty cold brew:
- 250 ml wody w temperaturze pokojowej
- 8-9 g dobrej jakości suszu herbacianego
Przygotuj zamykane naczynie, najlepiej zakręcaną butelkę. Możesz użyć specjalnej do tego butelki z sitkiem na susz, jednak nie jest to obowiązkowe.
Pozostaw w lodówce na 4-15 godzin w zależności od preferencji. Im dłużej przygotowywana herbata, tym bardziej intensywna w smaku.
Po tym czasie możesz przygotować mrożoną herbatę tak, jak lubisz: z kostkami lodu, owocami, słodzoną miodem lub sokiem owocowym, czy syropem.