Miód to zdrowie

Czy wiesz, że pszczoły żyją na ziemi od 40 milionów lat? Pierwsze ślady miodu zostały znalezione w bursztynie. Już starożytne ludy Egipcjan i Greków korzystały z jego dobroczynnych właściwości. Sposób jego powstawania znany jest od dziesięcioleci, a liczne badania potwierdzają jego dobroczynne właściwości.

Naturalny miód to bogactwo fruktozy i glukozy. Ma działanie antybakteryjne i bakteriobójcze. Stanowi również bogactwo mikroelementów: potasu, fosforu, chloru, żelaza, magnezu i czy witamin: A, B1, B6, B1 czy kwasu foliowego i biotyny. Taka armia właściwości sprawia, że miód można śmiało potraktować jako złoty nektar dla zdrowia. 

Miód ma zbawienny wpływ na układ krążenia. Dzięki zawartości fruktozy i glukozy nasz organizm przyswaja miód w łatwy sposób. Co więcej, miód wpływa na pracę serca oraz powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego. Miód łagodzi również choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy. Reguluje działalność wydzielniczą i motoryczną jelit. Okazuje się naprawdę skutecznym lekiem w przypadku przewlekłego zapalenia wątroby. Dobroczynne działanie miodu nie pozostaje również obojętne dla naszego układu nerwowego. Wpływa pozytywnie na osłabiony system nerwowy, zwłaszcza w przypadku osłabienia ciężką pracą umysłową. Pomaga w stanach wyczerpania psychicznego apatii i otępienia. Wykazuje również pomocny wpływ w przypadku leczeniu depresji i nerwicy. 

Aktywne filtry:

-